Ada cerita di sebalik asam pedas ni, masa aku preggy dlu memang nak sgt makan asam pedas kat pasar Cheng,memang power gile tp x sempat nak merasa,aku dh bersalin, at last my baby memang meleleh air liur. Cian Dayana. Nnt Dayana besar,ummi bw syg g makan kat sana ye. Asam pedas agak femes di Johor & Melaka,sebab apa? aku pon x taw wlaupun my hubby org sana. Aku x der la pandai sgt masak,tp setakat nak makan suka2 boleh la. Cara penyediaan asam pedas ni berbeza2 ikut selera masing2.
Bahan:
- daging tetel 1kg
- cili kisar dlm 4 @ 5 snduk (pandai2 le agak,cili kat umah dh siap kisar)*
- bawang besar 2 biji*
- 1 sudu kecil jintan manis*
- 1 sudu kecil jintan putih*
- 2 btg serai
- 1 btg bunga kantan
- daun limau purut / daun kesom
- 1 inci lengkuas di potong
- 1 inci halia di potong
- Air asam jawa (pepandai agak ye)
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 sudu teh halba campur( yg slalu gn bt kari tu)
- belacan( yana x guna sbb resdung ^_^)
* dikisar bersama
Penyediaannya:
- panaskan periuk, masukkan minyak masak, agak2 minyak dh panas, masukkan halia,lengkuas,serai & halba campur sampai kekuningan....
- masukkan bahan * dan serbuk kari sampai terbit minyak
- masukkan air asam jawa & air kosong @ air rebusan daging smpai mendidih
- masukkan dading tetel.... agak2 dlm 5 minit lepas tu, masukkan daun limau/ daun kesum , bunga kantan.
- biar smpai daging tetel tu btl2 lembut.... masukkan garam & perasa(yana guna kiub pati ikan bilis)
- klu daging tu dh lembut,boleh la tutup api... Siappp. Klu nak tambah tomato pon boleh. :-)
*Resipi ini yana tgk Puan Hajjah Normah ajar anak dia masak masa yana pegi sana cuma yana ada tambah sikit2 ikut selera tekak.Yana x guna belacan coz resdung,yg nak guna tu boleh je*
suka asam pedas! eh ada letak serbuk kari ke? :D
ReplyDeletetq coz sudi jenguk blog usang nih... Ha'ah letak srbuk kari coz nk gantikan dgn biji ketumbar... :)
ReplyDelete