Sunday, November 27, 2011

Asam Pedas Daging Tetel

Assalammualaikum.... Dah makan tengahari ke blum? Nie menu semalam,masak khas untuk jamu cousin. Semalam saja jew g makan kat umah cousin di Serdang. X best pulak klu x bw makanan, xkan nak pi lenggang kangkung plak kan,so en hubby request mintak buatkan asam pedas.

Ada cerita di sebalik asam pedas ni, masa aku preggy dlu memang nak sgt makan asam pedas kat pasar Cheng,memang power gile tp x sempat nak merasa,aku dh bersalin, at last my baby memang meleleh air liur. Cian Dayana. Nnt Dayana besar,ummi bw syg g makan kat sana ye. Asam pedas agak femes di Johor & Melaka,sebab apa? aku pon x taw wlaupun my hubby org sana. Aku x der la pandai sgt masak,tp setakat nak makan suka2 boleh la. Cara penyediaan asam pedas ni berbeza2 ikut selera masing2.

Bahan:
- daging tetel 1kg
- cili kisar dlm 4 @ 5 snduk (pandai2 le agak,cili kat umah dh siap kisar)*
- bawang besar 2 biji*
- 1 sudu kecil jintan manis*
- 1 sudu kecil jintan putih*
- 2 btg serai
- 1 btg bunga kantan
- daun limau purut / daun kesom
- 1 inci lengkuas di potong
- 1 inci halia di potong
- Air asam jawa (pepandai agak ye)
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 sudu teh halba campur( yg slalu gn bt kari tu)
- belacan( yana x guna sbb resdung ^_^)
* dikisar bersama
Penyediaannya:

- panaskan periuk, masukkan minyak masak, agak2 minyak dh panas, masukkan halia,lengkuas,serai & halba campur sampai kekuningan....

- masukkan bahan * dan serbuk kari sampai terbit minyak
- masukkan air asam jawa & air kosong @ air rebusan daging smpai mendidih
- masukkan dading tetel.... agak2 dlm 5 minit lepas tu, masukkan daun limau/ daun kesum , bunga kantan.
- biar smpai daging tetel tu btl2 lembut.... masukkan garam & perasa(yana guna kiub pati ikan bilis)
- klu daging tu dh lembut,boleh la tutup api... Siappp. Klu nak tambah tomato pon boleh. :-)

*Resipi ini yana tgk Puan Hajjah Normah ajar anak dia masak masa yana pegi sana cuma yana ada tambah sikit2 ikut selera tekak.Yana x guna belacan coz resdung,yg nak guna tu boleh je*

2 comments:

  1. suka asam pedas! eh ada letak serbuk kari ke? :D

    ReplyDelete
  2. tq coz sudi jenguk blog usang nih... Ha'ah letak srbuk kari coz nk gantikan dgn biji ketumbar... :)

    ReplyDelete

 

cikchoclare Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template